Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Nedir ?

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Nedir ?

Özmen Mali Müşavirlik
4 min readOct 22, 2020

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının elektronik kimlik doğrulama işlemlerinde kullanılabilmesini , Kimlik kartını ibraz eden kişinin kimlik doğrulama sertifikası, PIN, biyometrik veri, dijital fotoğraf veya kartın fiziksel güvenlik öğeleri kullanılarak doğrulanmasını ve geçerlenmesini sağlayan sisteme verilen isimdir.

Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), günümüz ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen ve yakında mevcut nüfus cüzdanları yerine kullanılacak vatandaşlık kartıdır.

Bireye ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik bilgiler kart üzerindeki yongalarda (çiplerde) güvenli bir şekilde saklıdır. Kartlar en üst seviye görsel ve elektronik güvenlik unsurlarına sahiptir.

Yetkisiz kimseler tarafından kartın yeniden üretilmesi ve kart içindeki bilgilerin değiştirilmesi olanaksızdır. TCKK, elektronik ortamda sunulan birçok hizmeti ayağınıza kadar getirirken zaman ve maliyetten tasarruf sağlayarak büyük kolaylıklar sunar.

TCKK ile kimlik doğrulamanın elektronik ortamda güvenli bir şekilde yapılabiliyor olması, birçok hizmetin elektronik ortam üzerinden verilmesini sağlayacak.

Zamandan, kimlik doğrulama için harcanan iş gücünden ve diğer masraflarından tasarruf edilmiş olacak. Ayrıca akıllı kart teknolojisine sahip TCKK, içerisinde kimlik bilgilerinin yanı sıra, kart sahibine ait fotoğraf ve biyometrik bilgileri de (parmak izi, parmak damarı izi ve el ayası damarı izi) içeriyor.

Bu sayede, uygulamanın güvenlik seviyesine göre, kimlik doğrulama işlemi kart şifresinin (PIN) girilmesi ve/veya biyometrik doğrulama gerektireceği için kartın başkası tarafından kullanılması da engellenmiş oluyor.

Elektronik Kimlik Doğrulama Ne İşe Yarayacak ?

  • Sahte Kimlik Kullanımından doğan zararlar
  • Kağıt ve Zaman İsrafının önüne geçilmesi
  • Noter, tapu, sağlık ve sigorta işlemlerinin kolay gerçekleşmesi için vatandaşlar kimlik şifresiyle doğrulama yapılması
  • Bankacılık işlemlerinin hızlanması
  • Online sözleşmelerin düzenlenebilmesi

Elektronik Kimlik doğrulama yöntemleri nelerdir ?

1-Fiziksel kimlik doğrulama

Kart gövdesi üzerinde bulunan görsel güvenlik özellikleri ve kimlik bilgileri kullanılarak yapılan doğrulama yöntemine Fiziksel kimlik doğrulama denir.

2-Kimlik doğrulama sertifikası ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin akıllı kart okuyucu kullanılarak kontrol edilmesi şeklinde gerçekleşen kimlik doğrulama yöntemidir.

3-KEC -(Kart erişim cihazı)kullanılarak kimlik doğrulama sertifikası ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının ve temaslı yonganın Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin Kart erişim cihazı kullanılarak kontrol edilmesi yöntemidir.

4-Kart erişim cihazı kullanılarak kimlik doğrulama sertifikası ve fotoğraf ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının ve temaslı yonganın Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin KEC kullanılarak kontrol edilmesi ve vatandaşın kimlik kartından okunan fotoğrafının hizmet veren tarafından doğrulanması yöntemidir.

5-KEC kullanılarak kimlik doğrulama sertifikası ve biyometrik veri ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının ve temaslı yonganın Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin, KEC kullanılarak kontrol edilmesi ve vatandaşın biyometrik verisinin KEC kullanılarak doğrulanması yöntemidir.

6-KEC kullanılarak kimlik doğrulama sertifikası, fotoğraf ve biyometrik veri ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının ve temaslı yonganın Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin KEC kullanılarak kontrol edilmesi, vatandaşın biyometrik verisinin KEC kullanılarak doğrulanması ve vatandaşın kimlik kartından okunan fotoğrafının hizmet veren tarafından doğrulanması yöntemidir.

7-Kimlik doğrulama sertifikası ve PIN ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin Akıllı Kart Okuyucu kullanılarak kontrol edilmesi ve kimlik doğrulama PIN’inin akıllı kart okuyucu kullanılarak doğrulanması yöntemidir.

8-KEC kullanılarak kimlik doğrulama sertifikası ve PIN ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının ve temaslı yonganın Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin KEC kullanılarak kontrol edilmesi ve kimlik doğrulama PIN’inin KEC kullanılarak doğrulanması yöntemidir.

8-KEC kullanılarak kimlik doğrulama sertifikası, PIN ve fotoğraf ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının ve temaslı yonganın Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin KEC kullanılarak kontrol edilmesi, kimlik doğrulama PIN’inin KEC kullanılarak doğrulanması ve vatandaşın kimlik kartından okunan fotoğrafının hizmet veren tarafından doğrulanması yöntemidir.

9-KEC kullanılarak kimlik doğrulama sertifikası, PIN ve biyometrik veri ile kimlik doğrulama:

Kimlik doğrulama sertifikasının ve temaslı yonganın Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin KEC kullanılarak kontrol edilmesi, kimlik doğrulama PIN’inin ve vatandaşın biyometrik verisinin KEC kullanılarak doğrulanması yöntemidir.

10-KEC kullanılarak kimlik doğrulama sertifikası, PIN, fotoğraf ve biyometrik veri ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama sertifikasının ve temaslı yonganın Genel Müdürlük tarafından verildiğinin ve geçerliliğinin KEC kullanılarak kontrol edilmesi, kimlik doğrulama PIN’inin ve vatandaşın biyometrik verisinin KEC kullanılarak doğrulanması ve vatandaşın kimlik kartından okunan fotoğrafının hizmet veren tarafından doğrulanması yöntemidir.

Özmen Müşavirlik

--

--

Özmen Mali Müşavirlik

Türkiye’de en fazla Kooperatife mali müşavirlik hizmeti veren ofis olarak İstanbul Ataşehir’de faaliyet göstermekteyiz . www.ozmconsultancy.com